عناصر مورد نیاز گیاهان و گلهای زینتی, معرفی گیاهان و گلهای زینتی

آشنایی با گل اختر-نگهداری و تکثیر آن

گل اَختَر از تیره اختریان (نام علمی: Canna indica)  نام یک گونه از سرده اختر و خانواده اختریان است. گل اختر،دارای گل دائمی با بوته قوی و بلند است. برگ‌های این گیاه پارویی شکل، سبز بزرگ، رگه‌دار و ساقه‌های آن طویل و بدون انشعاب است و طول برگ‌ها ممکن است به ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر برسد.

گل-اختر1

گل‌های این گیاه به رنگ‌های مختلف زرد، نارنجی، قرمز و گاهی دو رنگ هستند و در کشور ما در برخی شهرها در فضای سبز شهری کاشته می‌شود. میوه گل اختر، به صورت کپسول و دارای بذر سخت و گرد و گلوله مانند است. در طب سنتی از ریشه گیاه اختر برای درمان بیماری‌های مختلف مانند کمک به درمان خانگی سوزاک، جمع شدن آب زیر پوست، خونریزی بینی، تصفیه خون و … استفاده می‌شود.
گل اختر از گل‌های زیبای باغی که به دلیل شاخ و برگ زیاد اغلب توصیه می‌شود در فضای باز و باغچه‌ها کاشته شود، ولی اگر گلدانی بزرگ را برای پرورش و نگهداری گل اختر انتخاب کنید، می‌توانید به راحتی آن را در محیط آپارتمان نیز پرورش دهید.
شرایط نگهداری گل اختر
خاک و بستر گل اختر
بهترین خاک برای پرورش گل اختر در گلدان، خاک حاصلخیز با بافت سبک و غنی از مواد آلی است. ترکیبی از خاک باغچه؛ ماسه و کود دامی پوسیده برای کاشت این گیاه مناسب است.البته از بکار بردن کود دامی حتی پوسیده در خاک برای گلدانهای آپارتمان و منزل اجتناب کنید زیرا منبع تشکیل مگس های ریز سیاه است. برای کاشت و پرورش گل اختر در آپارتمان باید از گلدان با سایز بزرگ استفاده کنید و آن را در مکانی با دریافت نور کافی خورشید قرار دهید.
آبیاری گل اختر
گل اختر نیاز آبی زیادی دارد و بهتر است بستر کاشت در طول رشد گیاه همواره مرطوب – و نه غرقاب – باشد. توجه داشته باشید، آبیاری بیش از اندازه و ماندن آب در گلدان باعث پوسیدگی پیاز وریشه خواهد شد.
دما مورد نیاز گل اختر
این گل بومی مناطق گرمسیر است و سرمای زمستان در مناطق با اقلیم معتدل، باعث آسیب به گیاه می‌شود. دمای ایده آل محیط برای کشت و پرورش گل اختر، دمای ۲۰ درجه سانتیگراد است.
نور مورد نیاز گل اختر
گل اختر برای رشد بهینه به ۶ تا ۸ ساعت نور خورشید در روز نیاز دارد. مناسب‌ترین مکان برای نگهداری و پرورش گل اختر در آپارتمان قرار دادن آن در مقابل پنجره‌های نورگیر جنوبی یا بالکن است.
کوددهی و تغذیه گل اختر
کوددهی در فضای باز ترکیبی از کود دامی پوسیده با خاک باغچه ، وداخل منزل خاک گلدان ترکیبی از خاک باغچه دارای مواد آلی و ماسه بادی به نسبت ۸۰ در۲۰ کافی است.واز کود کامل ۲۰-۲۰-۲۰ با نصف دوزهر سه ماه یکبارو یا کود ۴۵-۱۰-۵ هر ماه استفاده شود.
نحوه تکثیر گل اختر
گیاه اختر به دور روش کاشت بذر و تقسیم ریشه‌های زیرزمینی (پیازها) تکثیر می‌شود.
آنچه که در مورد پیازها باید بدانیم:گیاه اختر بومی مناطق گرمسیری است و به سرمای زمستان در مناطق معتدل حساس است. بنابراین چنانچه این گل را در فضای باز می‌کارید لازم است در زمستان پیازها را که به شکل غده هستند از خاک خارج کنید تا دچار سرمادیدگی نشوند و آن‌ها را در زیرزمین یا انبار خشک و گرم در زیر ماسه خشک برای سال بعد نگهداری کنید.
روش کشت از طریق بذرگل اختر
کاشت بذر گیاه اختر در حدود ۴ سال طول می‌کشد تا جوانه بزند و به همین دلیل تکثیر از طریق بذر تنها برای به‌نژادی و تولید رنگ‌های متنوع گیاه قابل توجیه است. ساده‌ترین شیوه تکثیر گل اختر، همان تقسیم ریشه‌های زیرزمینی و زمان کاشت مناسب آن نیمه اول فصل بهار است که مراحل آن در ادامه آورده شده است.
تقسیم پیازهای اختر
  1. برای پرورش گل اختر نیاز به گلدان بزرگ است. برای کاشت بوته ابتدا خاک را تا عمق ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتری نرم کنید و روی آن را با لایه‌ای از کود آلی به عمق ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر بپوشانید.
  2. سوراخی به عمق ۵ تا ۷ سانتیمتر داخل خاک ایجاد کنید و ریشه‌های زیرزمینی را در سوراخ قرار دهید. به طوری که جوانه‌ها رو به بالا قرار گیرند.
  3. در انتخاب پیاز یا همان ریشه زیرزمینی گیاه دقت کنید پیاز زخمی، نرم، یخ زده، سیاه، پوسیده، پوک و چروکیده نباشد. پیاز خوب سالم، تمیز و پاک است و پوسته موجود در سطح آن کامل و سالم بوده، قطر پیاز باید نه خیلی درشت و نه خیلی ریز باشد.
  4. سوراخ را به آرامی با خاک بپوشانید و محکم کنید.
  5. آبیاری را به طور کامل انجام دهید به طوری که آب اضافی از کف گلدان خارج شود. گیاه اختر ۴۵ تا ۶۰ روز پس از کاشت به گلدهی می‌رسد.