بستر کشاورزی

انواع خاک ها

خاک

خاک اسیدی : شامل خاک برگ،خاک چای و… که ph پایین تر از ۶ دارند.

خاک برگ : بقایای گیاهان مخصوصا از روی هم انباشتن و تجزیه برگ ها درشرایط بخصوص حاص ل میشود. خاک برگ انواع مختلفی دارد که از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی باهم اختلاف دارند و بستگی به نوع گیاهی دارد که از برگ آن جهت تهیه خاک برگ استفاده میشود. خاک برگ معمولی که از تجزیه برگها مختلف گیاهان حاصل میشود و برای اینکار در فصل پاییز که برگ درختان میریزد آنها را جمع آوری کرده و در گودالی به عمق های مختلف ریخته و بعداز مدتی در اثر تخمیر پوسیده شده و به خاک برگ تبدیل میشود. برای اینکه تخمیر سریعتر انجام پذیر روی آنها را با خاک پوشانده و هر چند روز یکبار خاک را آبیاری میکنند و به هم میزنند و بعد از چندین ماه تا یکسال این برگ ها پوسیده میشوند. سپس آنها را سرند کرده و بصورت خاک نرم قهوه ای در می آید و باسایر خاکها مخلوط میکنند و مورد استفاده قرار میگیرد

خاک جنگلی : نوعی خاک برگ است که دراثر انباشته شدن برگ ها درپای درختان تجزیه میشود.چون برگهای گوناگون در این خاک هست از نظر تغذیه خاک بسیار غنی میباشد که به جای خاک پیت نیز استفاده میتوان کرد.

خاک قلیایی : خاکی است که از نظر ph بالای ۷ مىباشد. دربیشتر خاک های ایران به دلیل عناصر معدنی و شیمیایی موجود ،phبالای ۷ است

خاک معمولی- باغچه : شامل خاک رس و مقداری ماسه و کود دامی میباشد.که برای کشت اکثر گیاهان باغچه ای مناسب است. خاک باغچه نیاز دارد که هر ساله با کود های آلی و شیمیایی تقویت شود.

خاک آهکی : خاکی که دارای آهک caco2 از نظر کلسیم غنی باشد. بیشترخاک های رسی با مقدار آهک بیشتر از ۱۵% خاک های آهکی گفته میشوند. حضور آهک برای تعدادی از گیاهان لازم و ضروری میباشد. دربعضی موارد خاکهایی که کمبود کلسیم دارند را میتوان با خاک های آهکی اصلاح کرد.

خاک رُسی : خاکی ک از نظر رس قوی باشد. این نوع خاک ها از نظر کشاورزی مناسب نمیباشد زیرا به دلیل سنگینی این نوع خاک،گیاهان به خوبی نمیتوانند در این خاک ریشه زایی کنند و جهت اصلاح این نوع خاک از موادی مانند: کود دامی، پرلیت یا ماسه ،خاک برگ ،کمپوست استفاده میشود.

خاک شنی یا ماسه ای : خاک هایی هستند که از نظر بافت دارای مقدار زیادی شن و ماسه هستند. نفوذپذیری این خاکها زیاد است. این نوع خاک از نظر مواد تغذیه ای فقیر میباشد و برای اصلاح این نو خاک از خاک رس ،کود آلی، و خاک برگ میتوان استفاده کرد.

خاک هوموسی : شبیه به خاک جنگلی هست. که در اثر تجزیه کامل آثار و بقایای گیاهان مختلف مانده درسطح جنگل یا در زیر خاک تولید میشود. این خاک بسیار حایز اهمیت بوده و منبع بسیار غنی میباشد که جهت کشت بسیاری از گیاهان مناسب است.

خاک پیت یا تورب : این خاک از تجزیه خزه ها و گیاهان باتلاقی و درشرایط صنعتی از تجزیه بقایای گیاهان بدست می آید. این خاک بیشتر بخاطر خواص فیزیکی مورده استفاده قرار مىگیره. پیت معمولا در گلدان مخلوط با ماسه ،خاک برگ و کمپوست استفاده میشه.

کوکوپیت: کوکوپیت نوعی بستر کشت است که با استفاده از الیاف پوست و پوشش میوه نارگیل تهیه می‌شود. کوکوپیت معمولاً به صورت فشرده به بازار عرضه می‌شود و مصرف‌کننده نهایی با افزودن آب به این الیاف فشرده آن‌ها را برای استفاده آماده می‌کند. بعد از افزودن آب، هر ۱ کیلوگرم کوکوپیت فشرده می‌تواند به ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل شود.موارد مصرف

کوکوپیت را می‌توان در کشت‌های استفاده کرد که از خاک استفاده نشود

کشت بدون خاک گل‌های شاخه بریده مانند رز.

در صنعت نشا کاری.

در تولیدات کشاورزی هیدروپونیک(بدون خاک)

کشت بافت.

کشت هیدرو پونیک توت فرنگی.

دلایل استفاده از کوکوپیت

شوری بیش از حد خاک‌های کشور (یکی از معضل‌های که استفاده کنندگان با کوکوپیت دارا می‌باشند شوری آن است )

مشکل کم آبی کشور که کوکوپیت نگهدارنده آب فوق العاده‌ای می‌باشد .

عاری از بیماری‌های خاکزی و آفات می‌باشد.(در خاک‌های کشور به دلیل دارا بودن حجم زیاد بیماری و آفت باعث خشکی گیاه و یا حتی سبز نشدن بذر میگردد)

استفاده از آن نسبت به باقی بسترهای کشت موجود در دنیا قیمت ارزان تری دارد.

بافت آلی دارد و در طبیعت به سرعت تجزیه می‌شود و آلودگی برای محیط زیست ندارد.

افزایش قیمت بذر نسبت چند سال اخیر که قیمت بذر حدود ۴۰ برابر افزایش داشته‌است.(بذرهای که در زمان قدیم مورد استفاده قرار میگرفت دارای قوه نامیه پایین و همچنین درصد سبزنگی پایین داشته که امروز با وجود بذرهای وارداتی در کشور قیمت این بذرها افزایش پیدا کرده‌است و همچنین این بذور جدید افزایش عملکرد ۵ برابری نسبت به بذرهای گذشته داشته‌است).

انواع کوکوپیت

نوع کوکوپیت بر اساس درصد اختلات اجزای آن دارد اما به‌طور کی در ایران سه نوع آن مورد توجه قرار گرفته‌است

بافت فاین :که شامل هشتادو پنج درصد پیت و پانزده درصد الیاف با اندازه حداکثر ۴ سانتی‌متر می‌باشد.

بافت مدیوم:که شامل هشتاد تا هشتاد و پنج درصد پیت و همچنین پانزده تا بیست درصد الیاف با اندازه حداکثر ۱۵ سانتی‌متر می‌باشد.

کوکوچیپس:که شامل سی درصد پیت و سی تا شصت درصد چیپس و مابقی الیاف با ابعاد متغیر می‌باشد.

خاک کاشت بذر : خاک رس، خاک سبوس، ماسه یا پرلیت مخلوط شود مناسب برای رشد بذر است.

خاک کمپوست : از بقایای مختلف گیاهان(نه فقط برگ) بدست می آید. کمپوست انواع دارد ک از منابع گوناگون بدست می آید. مانند: زباله شهری، کمپوست های حیوانی، کمپوست های گیاهی و…

ورمی کمپوست : ورمی کمپوست یک نوع کود آلی هوموسی است که توسط گونه ای خاص از کرمهای خاکی تولید می شود. این کود به لحاظ دارا بودن انواع ویتامینها، هورمونهای رشد و عناصر غذایی مورد نیاز گیاه اثرات بسیار مفیدی بر روی رشد و نمو گیاه دارد. این کود دارای بوی مطلوب و فاقد هرگونه آلودگی میکروبی می باشد.

خاک پرلیت : نوعی ماده معدنی سفید رنگ که دارای قابلیت جذب بسیار زیاد آب میباشد و نوعی ماده کمکی برای خاک است. اگر با خاک مخلوط شود برای قلمه زدن بسیار مناسب است.

خاک گلهای آپارتمانی : شامل خاک برگ، خاک چای، خاک سبوس، ماسه، پرلیت، کودهای آلی و معدنی و سم ضد عفونی کننده خاک.

خاک پیت ماس : نرم و پودری بوده تخلخل و ظرفیت هوای آن نسبتا کم می باشد. پیت ها ph اسیدی دارند و با اضافه کردن آهک ویا خاک های آهکی میتوان ph  مورد نظر بدست آورد.

خاک فقیر : بیشتر به خاک های شنی و سبک گفته میشود که از نظر مواد غذایی فقیر میباشد. جهت اصلاح این نوع خاک از کود آلی و معدنی استفاده میشود

خاک لوم : مخلوطی از خاک رُس،ماسه ، سیلیس و خاک برگ و مواد آلی است. خاکی ک از طغیان آب درکنار رودخانه ها باقی می ماند را خاک لوم میگویند که از نظر مواد غذایی بسیار غنی بوده و جزو بهترین خاک های کشاورزی بشمار میرود و جهت کشت اغلب گیاهان بسیار مناسب می باشد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *