کمپوست چیست؟انواع کمپوست ها

منتشرشده توسط قرنفیل در تاریخ

 تعریف کمپوست:

کمپوست یک فرآیند طبیعی پوسیده شدن یا تجزیه مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها در شرایط کنترل شده است. که طی این فرآیند مواد آلی خام مانند بقایای زراعی ، حیوانات ، مواد غذایی ، برخی پسماندهای شهری و ضایعات صنعتی مناسب ، به ترکیبات پوسیده شده تبدیل می شوند. این ترکیبات به عنوان کود کمپوست و یک منبع غنی از مواد آلی در حفظ حاصلخیزی و به دنبال آن در کشاورزی پایدار نقش مهمی دارد.

کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکروارگانیسم‌هایی است که توانایی شکستن مولکول‌های درشت مواد آلی را دارا می‌باشند. این کود که از پسماندهای کشاورزی، خانگی و خوراکی تولید می‌شود یکی از عالی‌ترین کودها برای مصارف کشاورزی به‌شمار می‌رود و تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان بهره‌گیری از این کود را دارند. منیزیوم و فسفات موجود در این کود سبب آب رفتی شدن خاک‌های کشاورزی و جذب سریع تر مواد مغذی درون خاک می‌شود. کمپوست، خاک بسیار غنی و مورد استفاده است که در مکان‌هایی همچون در باغ‌ها، محوطه سازی، باغداری، و کشاورزی به عنوان کود بکار می‌روند.

 

کمپوست به عنوان یک آفت کش طبیعی برای خاک نیز می‌باشد. در خاک کمپوست اکوسیستم‌ها برای کنترل فرسایش، زمین و جریان بهسازی خاک، ساخت و ساز تالاب، و به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید است.کمپوست همچنین با ماسه مخلوط می‌شود و برای زه‌کشی زمین به کار می‌رود. در روش تجزیه  طبیعی می تواند تا دو سال طول بکشد، اما با ایجاد تهویه و یا همزدن توده می توان روند را بین سه تا شش ماه کاهش داد.

 

انواع روش های کمپوست سازی:

 

کمپوست ممکن است با توجه به ماهیت فرآیند تجزیه به دو دسته تقسیم شود.

 

 روش بی هوازی

در این فرآیند تجزیه در جایی اتفاق می افتد که اکسیژن وجود ندارد یا از نظر منبع اکسیژن محدود است. براساس این روش ، میکروارگانیسم های بی هوازی از ترکیبات واسطه ای از جمله متان ، اسیدهای آلی ، سولفید هیدروژن و غیر جهت تغذیه استفاده می کنند. در صورت عدم وجود اکسیژن، این ترکیبات تجمع می یابند و کمتر متابولیزه می شوند.

 

ترکیباتی که در شرایط بی هوازی تولید می شود دارای سمیت و بوی نامطبوع می باشند. از آنجا که کمپوست بی هوازی فرایندی با درجه حرارت پایین است، توان حذف بذر علفهای هرز و پاتوژن ها را ندارد.  علاوه بر این ، زمان این فرایند معمولاً طولانی تر از کمپوست هوازی می باشد.

 

 روش هوازی

این فرآیند در صورت وجود مقدار کافی اکسیژن صورت می گیرد. که طی این فرایند، میکروارگانیسم های هوازی ماده آلی را تجزیه می کنند و  ترکیباتی از جمله دی اکسید کربن (CO2) ، آمونیاک ، آب ، گرما و هوموس (محصول نهایی آلی نسبتاً پایدار) را تولید می کنند. اگرچه در واکنش هوازی ممکن است ترکیبات واسطه ای مانند اسیدهای آلی تولید شود، میکروارگانیسم های هوازی آنها را تجزیه می کند. گرمای تولید شده باعث تجزیه پروتئین ها ، چربی ها و کربوهیدرات های پیچیده مانند سلولز و همی سلولز می شود. از این رو ، زمان فرآیند تجزیه شدن کوتاهتر است.

 

علاوه بر این ، بدلیل دمای بالا در این فرآیند بسیاری از میکروارگانیسم های مضر انسانی و گیاهی و همچنین بذر علف های هرز  از بین می رود. اگرچه با روش هوازی مواد مغذی بیشتری از ترکیبات اولیه از بین می رود، اما این روش نسبت به روش کمپوست بی هوازی برای تولید محصولات کشاورزی، کارآمدتر می باشد.

انواع کمپوست

 

برای تهیه کمپوست، برحسب مواد مصرفی و نحوه تولید، انواع مختلف کمپوست تهیه می‌شود:

  1. کمپوست حاصل از پسماند تَر شهری (بقایای مواد غذایی و سبزیجات)  Municipal solid waste compost
  2. کمپوست سبز Green waste compostتهیه شده از پسماندهای باغبانی، پسماندهای حاصل از هرس گیاهان در فضای سبز و پارک‌ها که طی فرایند تجزیه و تخمیر توسط میکروارگانیسم‌ها، تبدیل به کمپوست می‌شوند.
  3. ورمی کمپوست Vermicompostتوسط کرم خاکی از پسماندهای شهری،گیاهی و… ساخته میشود
  4. کمپوست قارچ خوراکی Mushroom Compostمواد اولیه کود اسب است جهت بستر کشت و تأمین‌کننده مواد غذایی قارچ دکمه ای

 

فرایند تغییرات فیزیکی و شیمیای در کمپوست

 

پوسش به شکل هوازی و بی‌هوازی انجام می‌گیرد. عمل کمپوست روباز بدون پوشاندن توده موادآلی انجام می‌گیرد؛ و کمپوست بی‌هوازی Anaerobic به شکل سربسته انجام می‌گیرد؛ و فرایندی است که عمل کمپوست و تجزیه میکربی مواد آلی مختلط، در غیاب اکسیژن انجام می‌گیرد. باکتری‌های تخمیرکننده، تولیدکننده H2 (کاهنده پروتون) و متان‌زا سه گروه عمده میکرو ارگانیسم‌های فعال در این فرایند هستند. تجزیه موادآلی به وسیلهٔ دسته‌ای از باکتری‌هایی که تولید دی‌اکسید کربن و متان می‌کنند (باکتری‌های استوژنیک و متانوژنیک) اتفاق می‌افتد این باکتری‌ها در رنج دمای بهینه ۳۵–۳۹ ◦C (مزوفیلیک) ۵۵–۶۰ ◦C عمل هضم را انجام می‌دهند. زباله‌ها توسط آنزیم‌ها مشابه آنچه که در معده انجام می‌گیرد مواد الی را به قندها و آمینو اسیدها و مواد حیاتی مورد نیاز نباتات تبدیل می‌کنند.

 

روش های تولیدی کمپوست

 

روش تراکتوری

در این روش زباله میکس شده در ردیف‌های موازی انباشت می‌شود و تراکتوری که دستگاه میکس در کنار آن نصب شده از میان ردیف‌ها حرکت کرده و عمل میکس را انجام می‌دهد، سپس تراکتور دیگری با دستگاه خردکن به همان شیوه عمل می‌نماید.

روش دپوی پشته‌ای

در این روش زباله میکس شده بعد از انباشت پشته‌ای در اثر فشار طبقات بالاتر آرام آرام و به مرور زمان تجزیه می‌گردد.

 

موادهای اولیه برای تولید کمپوست

 

در کمپوست از مخلوط موادی چون کود حیوانی، خاک، مواد زائد گیاهی مانند کاه و برگ و شاخه‌های بسیار خرد شده و زائدات آشپزخانه که شامل پوست میوه‌ها، میوه‌های غیرقابل مصرف، زائدات سبزیجات، ته مانده‌های خوراکی، پوست تخم مرغ ریز شده، خاک اره استفاده می‌شود؛ ولی باید از موادی که حشرات موذی را به خود جذب می‌کند و همچنین شاخ و برگ‌های درختان سوزنی برگ (مخروطیان) به دلیل اسیدی کردن پی‌اچ توده کمتر استفاده شود.

 

نسبت کربن به نیتروژن

 

نسبت کربن به نیتروژن (C/N) به نسبت ۳۰ کربن به ۱ نیتروژن بوده و نباید نسبت کربن بیشتر از این افزایش یابد این امر برای میکروارگانیسم‌ها و در نتیجه فرایند تجزیه بسیار حیاتی است. مواد قهوه‌ای و خشک مانند کاه و خاک اره دارای کربن بیشتری بوده و عمل تجزیه را طولانی می‌کنند و در نتیجه باید به نسبت زیاد در کمپوست استفاده نشود. از آنسو مواد سبز مانند برگ‌ها، چمن زده شده، ته مانده‌های خوراکی، سبزیجات و پوست میوه‌ها نیتروژن بیشتری دارند که استفاده از آن‌ها برای تسریع کمپوست بسیار ضروری است.

 

نسبت مواد مغذی

 

میکروارگانیسم ها جهت تغذیه به مواد مغذی اولیه کربن (C) ،نیتروژن(N) ، فسفر(P) و پتاسیم(K) احتیاج دارند. نسبت C: N مواد اولیه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مقدار بهینه C: N مواد اولیه باید بین ۲۵: ۱ و ۳۰: ۱ باشد اگرچه نسبت بین ۲۰: ۱ و ۴۰: ۱ نیز قابل قبول است.

 

در جایی که این نسبت از ۴۰: ۱ بیشتر باشد ، رشد میکروارگانیسم ها محدود است و در نتیجه زمان تولید کود کمپوست طولانی تر می شود. نسبت C: N کمتر از ۲۰: ۱ منجر به عدم استفاده از N می شود و ممکن است مقدار اضافی آن به صورت آمونیاک یا اکسید نیتروژن متصاعد شود و بوی نامطبوعی را ایجاد کند. نسبت C: N محصول نهایی باید بین ۱۰: ۱ تا ۱۵: ۱ باشد.

 

اندازه ذرات

 

خرد و ریز کردن مواد باعث افزایش سطح برای فعالیت میکروارگانیسم ها می شود. ذرات کوچکتر، مخلوط کمپوست یکدست تری تولید می کنند و توده را برای کمک به حفظ دمای مطلوب بهبود می بخشند. اگر ذرات بسیار کوچک باشند ، ممکن است مانع از عبور آزادانه هوا در داخل توده شوند.

 

بستر و مواد اولیه

 

در مواد اولیه برای انجام فرآیند کمپوست باید ضایعاتی که دارای درصدهای مختلفی از ازت و کربن هستند با یکدیگر مخلوط شوند. تا بتوان ترکیبی که دارای نسبت کربن به ازت مناسبی است، را برای فعالیت مناسب میکروارگانیسم ها تهیه نمود. حتی می توان جهتت تنظیم کربن به ازت درصورت پایین بودن مقدار ازت ضایعات از کودهای شیمیایی مانند اوره استفاده نمود.

 

میزان رطوبت

 

میکروارگانیسم هایی که در یک توده زندگی می کنند، برای زنده ماندن به میزان رطوبت  ۴۰ تا  ۶۵ درصد احتیاج دارند. آب عنصر اصلی است که به انتقال مواد درون توده کود کمپوست کمک می کند و باعث می شود مواد مغذی موجود در مواد آلی در دسترس میکروب ها باشد. در جایی که توده خیلی خشک است ، کمپوست کندتر اتفاق می افتد ، در حالی که میزان رطوبت بیش از ۶۵ درصد باعث ایجاد شرایط بی هوازی می شود. در عمل توصیه می شود که فرآیند را با رطوبت ۵۰-۶۰ درصد شروع کنید و در حدود ۳۰ درصد تمام کنید.

 

تهویه

همزدن توده ها و یا قرار دادن توده ها  روی یک سری لوله یا از جمله مواد حجیم کننده مانند تراشه های چوبب یا فلزی به هوادهی توده کمک می کند. هوادهی به توده اجازه می دهد تا تجزیه با سرعت بیشتری نسبت به شرایط بی هوازی رخ دهد. با این حال نباید اکسیژن یا اصطلاحا هوادهی زیاد باشد ، زیرا می تواند توده را خشک کند و روند کمپوست را مختل کند.

 

 دمای نیاز برای تولید کمپوست

دمای بیرون از کمپوست و دمای مناسب مکانی برای ایجاد فرایند کمپوست بستگی به نوع کمپوست دارد و مناسبترین دما برای فعالیت میکروارگانیسم ها بالا صفر درجه و تا دمای ۳۰ درجه سانتیگراد میباشد

فرآیند شامل دو محدوده دمای است: مزوفیلیک و ترموفیلیک. در حالی که دمای ایده آل برای مرحله اولیه تولید کود کمپوست ۲۰-۴۵ درجه سانتیگراد است ، در مراحل بعدی با استفاده از ارگانیسم های ترموفیلیک ، دامنه دمایی ۵۰-۷۰ درجه سانتیگراد ممکن است بالا رود. درجه حرارت بالا ، به عنوان نشانه ای از فعالیت های میکروبی شدید عمل می کند. پاتوژن ها به طور معمول در ۵۵ درجه سانتیگراد و بالاتر از بین می روند ، در حالی که نقطه مهم برای از بین بردن بذر علفهای هرز ۶۲ درجه سانتی گراد است. برای تنظیم دما می توان از چرخش و هوادهی استفاده کرد. . خود میکروارگانیسمها در نتیجه فعالیت در درون کمپوست با شرایط مطلوب رطوبتی تا ۳۵۰ درجه سانتیگراد تولید دما میکنند از همین رو در جنگلها درفصل تابستان گاهی ایجاد آتش سوزی خود به خودی میکند.

 

مقدار PH

بدلیل خاصیت بافری که فرایند کمپوست دارد از تمام بقایای گیاهی با هر مقداری از PH می توان جهت تجزیه شدن استفاده نمود، اما سطح pH نباید از هشت بیشتر شود زیرا در pH بالاتر ، گاز آمونیاک بیشتری تولید می شود و باعث هدر رفت نیتروژن شود.

پی‌اچ کمپوست به نسبت مواد اولیه آن متغییر است در مراحل اولیه کمپوست کودهای حیوانی بالای ۸ و خاک برگ بالای ۶ است وبعد از کمپوست کاملا تقریبا یک واحد کم میشود در ورمی کمپوست پی اچ بالای ۸ میباشد از همین رو به غیراز کمپوست خاک برگ از کمپوستهای دیگر باید با احتیاط و کم استفاده نمود.

 

مقدار لیگنین

 

لیگنین یکی از ترکیبات اصلی ساختار دیواره های سلول های گیاهی است و ساختار شیمیایی پیچیده آن باعث می شود که در برابر تخریب میکروبی بسیار مقاوم باشد.

این ماهیت لیگنین چند مفهوم دارد:

یکی این است که در صورت مقدار لیگنین بالا در مواد ادلیه فعالیت میکرو ارگانیسم ها برای تجزیه کاهش می یابد.

مورد دیگر این است که لیگنین به عنوان تقویت کننده تخلخل شرایط مطلوبی را برای کمپوست هوازی ایجاد می کند. بنابراین ، در حالی که افزودن قارچ های تجزیه کننده لیگنین ممکن است در بعضی موارد C را افزایش دهد، و در نتیجه کمپوست سازی را تسریع کند و از دست دادن N را کاهش دهد.

 

نقش میکروارگانیسم‌ها در طبیعت

 

میکروارگانیسم‌ها نقشی حیاتی در تجزیه مواد آلی موجود در توده کمپوست بر عهده دارند. مواد ارگانیک موجود در کمپوست در حقیقت مواد غذایی میکروارگانیسم‌هایی می‌شوند که نقش این میکروارگانیسم‌ها نگه داشتن خاک در وضعیتی سالم و متعادل است. در نتیجه تغذیه میکروارگانیسم‌ها از مواد آلی مواد مورد نیاز گیاه همچون نیتروژن، پتاسیم و فسفر تولید می‌شوند و در نتیجه تنها تعداد اندکی از مواد مغذی می‌ماند که باید به خاک افزوده شود. با مخلوط مناسب از آب، اکسیژن، کربن و نیتروژن، میکرو ارگانیسم‌ها قادر به شکستن مواد آلی تولید کمپوست می‌شوند. در واقع فرایند کمپوست کاملاً وابسته به میکرو ارگانیسم‌ها و نقش آن‌ها در شکستن مواد آلی است.

عدم وجود یک جامعه میکرو ارگانیسم سالم دلیل اصلی آهسته پیش رفتن برخی کمپوست‌ها در مزارع یا محیط زیست است. از اینرو استفاده و تزریق باکتری‌ها به شکل چشمگیر این فرایند را تسریع نموده و بوهای نامطلوب را سرکوب می‌نماید. فعالیت این میکروارگانیسم‌ها سبب تولید ترکیبات هوموسی شده که به راحتی توسط گیاه جذب می‌شود. علاوه بر میکروارگانیسم‌ها کرم‌های خاکی نیز با خوردن مواد آلی درون کمپوست و حفر تونل و هوارسانی کمک شایانی به فرایند کمپوست می‌کنند.

 

استفاده از کمپوست در مزرعه

 

میزان متوسط کمپوست در هر هکتار بین ۵ تن تا ۲۰ تن می‌باشد؛ ولی در شرایط دسترسی نداشتن به این حجم مفید کمپوست، مقدار کم آن نیز تأثیر بسزایی در تقویت خاک و نباتات دارد. نکته دیگر در مصرف کمپوست این است که کمپوست آماده مصرف به دو هفته زمان نیاز دارد که به خاک قابل مصرف تبدیل شود. این بدین معنی است که بهتر است حداقل ۲ هفته پیش از افشاندن بذر یا کاشتن نهال کمپوست با خاک مخلوط گردد.

 

نکته: در تولید کمپوست در مزرعه و باغ باید دقتهایی را داشته باشید قبل از هرگونه جمع آوری مواد در یک جا باید تمامی آنها با مواد شیمیایی مثل گوگرد و یا اوره و… آغشته شوند تا آفاتی و یا لاروهای کرمهای خراط و … موجود را از بین ببرد و قبل از پوسیدن موجب پخش در مزرعه و باغ نشوند.

 

کمپوست‌سازی خانگی

 

کمپوست خانگی در حیاط به وسیلهٔ کومه کردن زباله‌های آشپزخانه، برگ درختان یا کود پرندگان و چهارپایان در یک گوشه یا قرار دادن آن‌ها در یک چاله در زمین و اجازه به طبیعت به ویژه میکروارگانیسم‌ها برای انجام عملیاتش به آسانی می‌تواند صورت گیرد. همچنین می‌توان از سطل تهیه کمپوست نیز استفاده کرد.

تولید کود ارگانیک از زباله‌های آشپزخانه کاری است که نیاز به کمی صبر و حوصله دارد، اما اگر فوایدش را بدانید شاید سختی‌ مسیر برایتان آسان‌تر شود. از فواید تولید کمپوست خانگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با تولید کمپوست خانگی حجم زباله‌های روزانه‌تان کمتر شده و از این طریق به حفظ محیط زیست کمک می‌کنید.
  • با تولید کود ارگانیک در خانه نیازی به خرید کودهای شیمیایی برای تغذیه گل و گیاهانتان ندارید. بدین ترتیب هم در هزینه‌هایتان صرفه‌جویی کرده و هم به نحوی به محیط‌ زیست کمک می‌کنید.
  • تولید کود خانگی هیچ هزینه‌ای برایتان ندارد. اگر بتوانید با استفاده از کرم‌های ورمی کمپوست در حجم‌های بالا کود درست کنید شاید بتوانید از آن کسب درآمد هم بکنید.

نکته مهم: به همین دلیل برای کاهش خطر ابتلا به پاتوژن ها و مواد خطر ناک و شیمیایی مضر و ایجاد باکتریهای مضر سلامت خانه از ریختن مواد زیر در ظرف کمپوست خانگی خود داری کنید.

  • زباله های جارو برقی
  • مدفوع حیوانات
  • برگ ها و گیاهان آفت زده و بیمار
  • مواد گوشتی و لبنی و محصولات دیگر حیوانی
  • روغن و چربی
  • خاکستر زغال یا زغال چوب
  • شاخه های حاصل از هرس درختان
  • کاغذ پرینت شده
  • هر ماده ای که به سموم آلوده باشد

 

کمپوست‌سازی صنعتی

 

فرآوری حجیم و صنعتی کمپوست با کمک میکروارگانیسم‌های گرمادوست ™EM (ای ام)

™EM علامت اختصاری واژه های Effective Microorganisms است و برگردان فارسی آن ریزاندامگان کارآ میباشد. ™EM از ترکیب آزاد و سودمند میکروارگانیسمهایی که اغلب در تولید فرآورده های خوراکی بکار میروند پدید آمده است. این میکروارگانیسم ها هنگامیکه در تماس با مواد ارگانیک قرار می گیرند ویتامینها، اسید های طبیعی، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها را تولید می کنند.™EM بویژه در بردارنده سه خانواده باکتریهای اسید لاکتیک، مخمرها و باکتریهای فتوسنتز می باشد.

 

مخمرها: مواد ارگانیک را تخمیر می کنند و دارای ویتامین ها و اسیدهای آمینه هستند. از آنها برای تهیه نان و ماالشعیر استفاده می شود.

باکتریها ی اسید لاکتیک: مواد ارگانیک را تخمیر می کنند و تولید اسیدهای ارگانیک میکنند تا عوامل بیماری (پاتوژن ها) را زیر فشار قرار م ی دهند. از آن در تهیه ماست و ترشیجات استفاده می شود.

باکتری های فتوسنتز کننده: آنها دارای یک نقش کلیدی در ™EM هستند و در حفظ بال انس با دیگر میکروارگانیسم های سودمند کمک میکنند. و برای آنها امکان همزیستی و همکاری با یکدیگر را فراهم می سازد.

بطور کلی در طبیعت ۳ نمونه میکروارگانیسم وجود دارد:

  1.     سازندهها (احیاء کننده ها) Regenerative microorganisms
  2.     خنثی (سازش کارها، فرصت طلب ها) Neutral microorganisms
  3.     تجزیه کننده ها (فاسد کننده های تدریجی) Degenerative microorganisms

 

™EM در گروه سازنده ها و احیاء کننده ها قرار دارند آنها می توانند مستقیم و یا غیر مستقیم از فاسد شدن مواد جلوگیری کنند و بدینوسیله سلامتی جانداران و محیط زیست را به ارمغان بیاورند. میکروارگانیسم های تجزیه کننده دقیقاً بر خلاف راه و روش میکروارگانیسم های سازنده ها عمل می کنند. میکروارگانیسم های خنثی، سازشکارها یا فرصت طلب ها بزرگترین گروه را تشکیل می دهند. آنها در محیط از گروهی که حاکم و چیره است پیروی می کنند. بنابراین هنگامی که در آن محیط میکروارگانیسم های سازنده و احیا کننده حکمفرما می شوند خنثی ها یا همان فرصت طلبها به روند سازندگی و احیاء می پیوندند. از اینرو استفاده از ریزجانداران کارآ روز به روز عرصه های تازه را در ابعاد گوناگون می گشاید.

™EM میکروارگانیسم های موجود در جهان را وادار می کند که در راستای حکمفرمایی میکروارگانیسم های سازنده و احیا کننده گام بردارند. این چنین محیط سازنده و تخمیری نقش بسیار مثبتی را در سرسبزی سیاره ما و کیفیت و باروری خاک و زیست بوم ایفا می کند. تخمیر باعث جلوگیری از فساد در محیط می شود و به این دلیل میکروارگانیسم های احیاء کننده و سازنده با کمک تخمیر قدرت حکمرانی پیدا می کنند، بنابراین عوامل فساد و بیماری زیر فشار و کنترل قرار می گیرند و محیط مناسبتر ومحصولات با کیفیت بالاتر را پدید می آورد.

 

مقدار ای ام برای تولید کمپوست :

 

محلول پاشی بر کپه به نسبت ۱ تا ۸ لیتر EM در هر تن مواد آلی (از آغاز کمپوست)

محلول پاشی بر کپه به نسبت ۱ لیتر EM در هر تن (پس از پایان فرایند کمپوست) جهت بهداشت، افزایش جمعیت، تنوع و بالانس میکروارگانیسم ها و همچنین افزایش کیفیت کمپوست و کاهش بوهای نامطبوع استفاده شود.

رقیق سازی EM با آب، به حجم آب مورد نیاز برای رسیدن به رطوبت مطلوب کمپوست بستگی دارد.

سودمندیهای EM در کمپوست:

 

از آنجایی که عمده ترکیبات پلیمری موجود در مواد آلی کمپوستی شامل سلولز،همی سلولز، لیگنوسلولز، نشاسته، پروتئینها و چربیها می باشد. میکروارگانیسم های درون EM توان تجزیه کنندگی فوق العاده ای را در مورد پلیمرهای آلی دارا می باشد. میکروارگانیسم های درون EM هنگامیکه در تماس با مواد ارگانیک (کودهای دامی ،مواد آلی ،خاک، زباله ،آب و …) قرار می گیرند ویتامینها ،اسیدهای طبیعی ، مواد طبیعی ، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها را تولید می کنند و یا افزایش می دهند.

  •     تسریع کمپوست
  •     زدودن کامل بوهای ناخوشایند(فرایند تثبیت)
  •     افزایش کیفیت وافزایش عناصر موجود در ورمی کمپوست مانند نیتروژن یا ازت
  •     ضایعات کمتر
  •     کاهش هزینه
  •     تجزیه و کمپوست مواد خام(چربی، روغن و …)
  •     تعداد، بالانس و تنوع میکروارگانیسمی بیشتر
  •     تولید مواد فعال مانند ویتامین ھا، ھورمون ھا، آنزیم ھا ، آنتی اکسیدان ھا و آنتی بیوتیک ھا
  •     سرکوب کردن وجلوگیری از به وجود آمدن قارچ ھای مضرمانند Fusarium , Actinomycetes
  •     دارای مواد مخمر که خاصیت ضد میکروبی دارند
  •     تسریع تبدیل مواد آلی به Humus
  •     مھیا سازی خوراک سالم و آماده مورد نیاز کرم ھا
  •     متعادل و تنظیم کردن PH بستر کرم ھا
  •     کاھش ھزینه ھا(با کمتر شدن زمان دوره و …)
  •     کمتر شدن ضایعات

 

روش استفاده ازمحلول EM درفرآیند تولیدورمی کمپوست:

 

از قبل از مرحله کرم ریزی بایستی از EM استفاده شود تا کود گاوی کاملا فرآوری شود و آماده کرم ریزی گردد.

 

روش استفاده قبل از کرم ریزی برای آماده سازی بسترکمپوست:

 

پس از شستشوی کامل کود و گذشت ١ روز از آن بایستی محلول رابه نسبت ۴لیتر با ۴۰۰ یا ۵۰۰ لیتر آب مخلوط وبرای یک محلول پاشی برروی کوداستفاده نمود.پس از انجام این کاریک باردیگر پشته را کامل بهم زده سپس به مدت ۱ تا ۲هفته در زیر پلاستیک برای انجام عملیات گرامیشی (گرامی بالای ۴۹ درجه ) نگهداری کنید.

توجه نمائید که درهین فرآیند محلول پاشی آب به تمامی قسمت های کود برسد.

 

روش استفاده بعد از کرم ریزی:

 

پس از کرم ریزی داخل بستر ھا بھتر است در ھر بار آب دادن از محلول ای ام به نسبت ٢ لیتر در تن استفاده شود.این کار به سلامت کرم ھا و تولید سریع تر کمپوست کمک می کند.اما می توان ای ام کمتری نیز استفاده کرد به طور مثال پس از ٢ بار آب دادن معمولی می توان بار سوم از ای ام استفاده کرد. ولی پیشنھاد ما آب دادن ھمیشگی به نسبت ١ به ٢٠ می باشد که ھم اقتصادی ست و ھم مناسب برای کرم و کود.

 

روش استفاده به ھنگام کامل شدن فرایند دوره ورمی کمپوست:

 

پس از پایان فرآیند کمپوست و در مرحله ای که ورمی کمپوست به مرحله بلوغ رسیده است نیز می توان ازEM به نسبت ١ لیتر در ھر تن جھت افزایش تراکم ریزجانداران و افزایش کیفیت آن استفاده کرد.

روشی سودمند و جایگزینی بسیار سومند برای دفن کردن زباله در مدیریت پسماند بوده که در شهرهای گوناگون جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

مطالب مرتبط:

  1. کود ارگانیک و کود زیستی چیست؟
  2. روشهای ساده کمپوست سازی در خانه
  3. کود زیستی و کود ارگانیکی چیست؟